Klassisk massage

Klassisk massage

Har du ont och känner dig stel i musklerna? Då passar klassisk massage utmärkt! Du väljer själv din behandling; rygg/nacke, ben, fötter, armar, händer, ansikte, och/eller hårbotten. Massagen löser upp spänningar och ev. muskelknutor, samt ger djup avslappning och ökat välbefinnande genom frisättning av bland annat lugn-och-ro-hormonet oxytocin. Kan även ges som avslappningsmassage med mjukare greppteknik för dig som tycker att vanlig massage är för "hårdhänt". Den klassiska massagen kan kombineras med bindvävs- eller koppningsmassage.

Hur lång behandling ska jag boka?

Om du har mycket besvär i t.ex ryggen kan 60 min vara lagom för en rygg/nack-behandling och 90 min för helkroppsmassage. Har du få besvär kan 60 min räcka till en helkroppsmassage eller 30 min för rygg/nacke.

Hur ofta behöver man gå på massage?

Det här är en vanlig fråga som är svår att svara på. Ibland kan vissa besvär kräva upprepad behandling, t.ex. envisa muskelknutar. Ett lagom intervall kan då vara 5-14 dagar mellan behandlingarna. Dock är det allra bästa att lyssna på sin kropp (och förstås även sin plånbok...), och känna efter när man eventuellt behöver ännu en massagebehandling. Många går regelbundet, ca var tredje vecka, andra går mer sällan. Det finns inget generellt "råd" att ge i den frågan.

Friskvårdsbidrag från arbetsgivare

En del arbetsgivare ger sina anställda "friskvårdspengar" varje år som kan användas till exempelvis gymkort, massage, kostrådgivning etc. Hör med din chef om eventuellt bidrag till massage. Självklart får du kvitto hos oss som du kan lämna till din arbetsgivare. Friskvård är avdragsgillt för företag.

Vad är massage?

Från www.alternativmedicin.se kommer denna beskrivning av Svensk klassisk massage:

"På 1800-talet utarbetade svensken Per Henrik Ling (1776-1839) det massagesystem som i dag går under rubriken svensk massage eller klassisk massage. Ling ville skapa en massageteknik som efterliknade rörelserna i den Svenska gymnastiken och andra träningsformer för att stimulera blodcirkulationen, stärka musklerna och skapa en bättre balans mellan muskler och skelett. Med massage trycks och tänjs vävnaderna, särskilt muskler, blodkärl och hud. Det finns fem olika grundtekniker i den svenska massagen:

1. Effleurage (strykningar, glidningar).

2. Petrissage (knådningar, saxningar).

3. Friktion (gnidningar i cirklar eller på tvären).

4. Tapotement (snabba, lätta rytmiska slag som ger en djupgående vibration: hackning, klappning eller bultning).

5. Vibration (skapas med händerna eller med en apparat).

 

Massagen uppges ha en verkan både på kroppsliga och emotionella faktorer, såsom ökat lymfflöde och ökad blodcirkulation (smärtor och trötthet beror ofta på en lokal blodbrist som motverkas av massagen) och sammanväxningar och knutor i musklerna motverkas. Även hormonutsöndringen påverkas.

Massage används vid t.ex. muskelspänningar, träningsvärk, svullnader orsakade av dålig lymfcirkulation, muskelknutor och som allmänt avslappnande och uppmjukande behandling. Massage bör däremot inte ges vid tillstånd som feber och infektioner, elakartade tumörer, åderbråck eller blodpropp, bakteriella inflammationer eller hudåkommor (t.ex. svåra eksem)."

Vad är triggerpunktsbehandling?

En triggerpunkt kan förklaras som en "kramp"/muskelspänning i en del av en muskel, de kan ofta kännas som en större eller mindre "knöl". Dessa "muskelknutar" ger ofta smärta både lokalt men också som strålar ut åt olika områden. T.ex. kan en triggerpunkt i rygg eller bröstmuskulatur ge smärta som strålar ut i arm och hand.

Triggerpunkter är bland de vanligaste orsakerna till smärta i musklerna hos människan, och de uppkommer ofta vid stillasittande arbete och monotona eller statiska rörelser/moment. Behandlingen av dessa punkter görs i samband med klassisk massage, och innebär bland annat att man trycker på dem för att få muskeln att slappna av.